Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Άντε και καλό καλοκαίρι!!!!!

ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΘΡΗΝΟΣ ΠΗΡΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ...




Στο Champions League, ο ολυμπιακός έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικό Θρύλο της διοργάνωσης, καθώς:

1. Είναι η ομάδα με τους περισσότερους αποκλεισμούς από την πρώτη φάση (6) και το μικρότερο ποσοστό προκρίσεων στη δεύτερη φάση (1 πρόκριση σε 7 συμμετοχές, δηλαδή 14%).

2. Έχει το μεγαλύτερο σερί κατάκτησης της επίζηλης 4ης θέσης στον όμιλό του. Το 2006-2007 τα κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συνεχίζει.


3. Από τις 18 ομάδες που έχει αντιμετωπίσει στο θεσμό, έχει χάσει από τις 17! (Εδώ αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία και σε μία άλλη μεγάλη ομάδα, τη σπουδαία Κροάσια του Βέλιμιρ Ζάετς, η οποία είναι η μόνη ομάδα που κατόρθωσε να ΜΗΝ κερδίσει τον ολυμπιακό στο Champions League.)

4. Έχει τις περισσότερες ήττες από ομάδες που δεν είχαν άλλη νίκη στη διοργάνωση μέχρι τότε (ορισμένες δεν ξανανίκησαν ούτε μετά) : Μόλντε, Χέρενφεν, Λιλ, Μακάμπι Χάιφα, Σοσιεδάδ.


5. Μέχρι πρότινος κατείχε το ιστορικό ρεκόρ της μεγαλύτερης ήττας στην ιστορία της διοργάνωσης. (Δεν γράφω το σκορ από σεβασμό στους οπαδούς του ολυμπιακού.


Αξιοσημείωτο είναι και ότι ο ολυμπιακός έχει κάποιες πιο εξειδικευμένες διεθνείς διακρίσεις, οι οποίες είναι μοναδικές στο ελληνικό ποδόσφαιρο:


1. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που δεν κατέβηκε να παίξει σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Συγκεκριμένα, το 1962 κληρώθηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων με την περίφημη μαλτέζικη Χιμπέρνιανς Πάολοα, αλλά αποχώρησε από τη διοργάνωση χωρίς να αγωνιστεί.


2. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αποκλειστεί από ομάδες προερχόμενες από τη Μάλτα, την Τουρκία και το Ισραήλ (Χιμπέρνιανς, Γαλατά και Μακάμπι αντίστοιχα).

3. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει διαπράξει απόπειρα δωροδοκίας διαιτητή σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Συνηθισμένος από την Ελλάδα, είχε επιχειρήσει να δωροδοκήσει τον Ούγγρο Παλοτάι σε παιχνίδι με την ’ντερλεχτ το 1974.




Τέλος, στη διεθνή ιστορία του ολυμπιακού καταγράφονται και ορισμένες ακόμη, πραγματικά ξεχωριστές, στιγμές:


1.. Έχει καταφέρει να τιμωρηθεί η έδρα του, ενώ ήταν ήδη τιμωρημένη. Συγκεκριμένα, το 1974 έπαιζε στην Πάτρα με τη Σέλτικ λόγω τιμωρίας της έδρας του, αλλά έγιναν νέα επεισόδια με αποτέλεσμα να ξανατιμωρηθεί και την επόμενη χρονιά να αγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη. (Αυτά για όσους νομίζουν ότι οι «επιστήμονες» και οι Τσουκαλάδες είναι πρόσφατα φαινόμενα.)


2. Έχει μνημονευτεί σε, άσχετο με τον ολυμπιακό, αγώνα, από το μεγάλο σερ ’λεξ Φέργκιουσον, ο οποίος είχε πει: «Στο Champions League πρέπει να είσαι πάντα σοβαρός, είτε παίζεις με τη Ρεάλ είτε με τον ολυμπιακό». Υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από το να γίνεσαι διεθνές σημείο αναφοράς; (Έστω και ως παράδειγμα χείριστης ευρωπαϊκής ομάδας.)


3. Και βέβαια, είναι η μοναδική ομάδα που (πιστεύει ότι) έχει αποκλειστεί από τον αέρα! Πρόκειται για το γνωστό αποκλεισμό από τη Γιουβέντους το 1999. Κάθε σοβαρός γάβρος δεν αποδίδει το κρίσιμο γκολ στον Κόντε ή έστω στην παροιμιώδη κλάση του Ελέ, αλλά στον αέρα που ξαφνικά φύσηξε ανάποδα! Αυτά τα λίγα λοιπόν! Για όσους κάνουν ότι ξεχνούν τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις μιας ομάδας που είναι πραγματικός θρύλος, ή για όσους νομίζουν πως το φαινόμενο «Ευρωπαίος ολυμπιακός» είναι πρόσφατο.










και... για να μην ξεχνάμε την ιστορία...









περασμένα μεγαλεία....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου